Interviu cu echipa Harap Alb continuă...

Cum anunţam şi mai devreme, proiectul Harap Alb continuă... pare a fi unul dintre cele mai interesante din ultima vreme. Va fi o apariţie care se va constitui în aşa numitul mainstream BD care lipseşte cu desăvârşire de la noi. Este un pas spre normalitatea pieţei BD de la noi. Eu unul sunt foarte nerăbdător. Am urmărit campania de teasing care conţine poveşti înregistrate, fragmente din banda desenată, interviuri, exemple BD(sau nu) de Harap-Alb din trecut, ba chiar un chestionar legat de preţul pe care ar trebui să îl aibă revista.

Am stat de vorbă cu Octav Ungureanu şi Mihai Ionascu pentru a afla mai multe despre proiect şi pentru a creşte aşteptarea mai mult:
De unde ideea unui comic-book  şi de unde alegerea personajului Harap Alb?
Octav: Atât eu cât şi Mihai suntem pasionaţi de benzi desenate şi demult ne doream să facem ceva mai mult pentru acest domeniu, destul de puţin dezvoltat la noi, în ciuda unei istorii destul de bogate. Eu personal, atât ca cititor dar mai ales ca autor, simteam nevoia unei reviste periodice de benzi desenate româneşti şi m-am aruncat cu capul înainte, am lansat RevistaCOMICS, la care contribuie mare parte din autorii activi de pe la noi, mai mult debutanţi dar şi profesionişti, şi cu care am reuşit să fac ceva vâlvă şi să atrag atenţia lui Mihai, un om pregătit să investească nu numai pasiune ci şi bani în acest domeniu. Ne-am aşezat la masa şi propunerea iniţială a fost să dezvoltăm RevistaCOMICS dar am ajuns repede la concluzia că e nevoie de o nouă revistă, 100% profesionistă, format nou şi continut bine definit. Am reuşit să strângem la un loc câţiva autori şi serialele lor iar ideea lui Mihai era să atragem publicul ilustrând în benzi desenate lectura obligatorie din scoală şi liceu, doar că, în marea de modificări aduse în sistemul de învăţământ şi în multitudinea de manuale alternative, singura lectură încă genaral obligatorie a rămas "Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creangă, care se predă în clasa a XI-a. Deci alegerea a fost făcută de la sine iar când am realizat cât de ofertante sunt conţinutul şi personajele basmului, ne-am îndrăgostit pe loc de ideea unor benzi desenate cu Harap Alb, ba mai mult ne-am gândit să ducem mai departe povestea, să inventăm noi aventuri de unde şi titlul revistei "Harap Alb continuă..." . Între timp am renunţat la celelalte seriale şi am preferat să ne concentrăm pe Harap Alb.
În ce format va apărea, de unde şi cum poate fi achiziţionată (multe tentative BD anterioare au avut probleme de distribuţie), când şi cu ce regularitate va apîrea, şi cât va costa?
Mihai: Formatul va fi unul de comic-book "standard" în industrie 185x260mm. Va putea fi achiziţionată de la chioşcurile de presă din toată ţara, va apărea (cel puţin pentru câteva numere) o dată la fiecare două luni şi va costa 4,9 lei. De ce doar atât? Pentru că vrem să fie accesibilă oricui, banii nu ar trebui să fie o piedică în calea plăcerii pe care ţi-o poate oferi o revistă de benzi desenate. Şi ca să aflii când se lansează va trebui să stai cu ochii pe facebook
Va fi povestea pe care o cunoaştem cu Harp-Alb sau va fi o interpretare/continuare?
Octav: În primele 4 numere ilustrăm basmul clasic, adaptându-l doar ca limbaj. Deşi dulcea oralitate a lui Creangă are farmecul ei, noi am vrut să aducem textul mai aproape de cititorul din prezent şi am mai şlefuit puţin limbajul, nu mult, dar l-am şlefuit. Lucrând foarte mult la personaje, atât grafic dar şi ca personalitate, poveştile lor şi noile aventuri au prins formă aproape singure şi deja avem propuneri din partea unor scriitori care vor să duca povestea lui Harap Alb mai departe.
Cine sunt autorii(scenariu-desen)?
Octav: Autorii sunt în primul rând Ion Creangă, apoi Mihai şi cu mine, care adaptăm povestea în scenariu pentru benzi desenate şi apoi în storyboard după care desenul şi culoarea sunt lucrate cu multa pasiune şi atenţie la detalii de către Andrei Moldovan , un ilustrator şi autor de benzi desenate foarte bun din Cluj, cu care am avut norocul nu numai să se potrivească perfect ca stil cu ceea ce căutam dar şi să se dedice proiectului. Primul autor care va a început să scrie o poveste în universul Harap Alb Continuă este Marian Coman.
Dacă mai trebuie spus ceva, vă rog, daca nu, vă doresc baftă!
Octav: Cum ai spus şi tu, revista Harap Alb Continuă se înscrie în mainstream, adică nu încercăm să creem o revistă de benzi desenate care să se adreseze unui public restrâns sau numai unui public cunoscător ci din contră, vrem ca aceste aventuri în bandă desenată să fie citite de cât mai mulţi oameni, de la tineri aflaţi încă pe băncile şcolii până la nostalgici după revista "Cutezătorii", de la hipsteri până la corporatişti, de la oameni pasionaţi de toate vârstele pânăa la oameni care citesc pentru prima dată benzi desenate.