EABDRPS la Salonul European de Banda Desenata

Poate cea mai aşteptată expoziţie din cadrul Salonului European de Bandă Desenată, este expoziţia românescă care propune anul acesta o selecţie de lucrări şi autori români publicaţi în străinătate.


Banda desenată este considerată de mult timp o artă de sine stătătoare. Cea de-a noua. Totuşi, spre deosebire de alte ramuri artistice, finalitatea prin publicare este mai importantă decât orice. Desigur dorinţa unui artist BD este aceea de a fi publicat, iar apariţia lucrărilor în alte limbi sau ţări este un motiv în plus de bucurie. Fie că sunt lucrări special făcute pentru alte ţări sau sunt preluări traduse ale unor lucrări existente, fie că au apărut în fanzine, reviste sau albume la edituri mari, exemplele de lucrări ale artisţilor BD români care au publicat în străinătate sunt mai multe decât s-ar putea crede. Am încercat, prin prezenta expoziţie, să identificăm artişti, dar mai ales, exact paginile publicate în alte ţări. Cu ajutorul a 34 de artişti – cu lucrări publicate în peste 15 ţări – avem un mozaic internaţional variat atât ca stil sau finalitate, cât şi ca tematică.
Artiştii expuşi sunt: Şerban Andreescu, Mircea Arapu, Adrian Barbu, Matei Branea, Remus Brezeanu, Burschi Gruder, Alexandru Ciubotariu, Valentin Cristescu, Cristian Dârstar, Victor Drujiniu, Sandu Florea, Cristian Loghin, Traian Marinescu, Marian Mirescu, Andrei Molotiu, Nicolae Nobilescu, Viorel Pîrligras, Augustin Popescu, Dan Popescu, Ionuţ Popescu, Cristian Prandea, Radu Marian, Daniel Rizea, Giorge Roman, Livia Rusz, Veronica Solomon, Călin Stoicănescu, Ileana Surducan, Maria Surducan, Alexandru Talambă, Valentin Tănase, Roman Tolici, Mihai Tymoshenko, Sorina Vasilescu.
Trebuie amintit că mai sunt şi alţi artişti publicaţi în străinătate care din diferite motive nu au putut fi prezenţi în selecţia de faţă.

Expoziţia este realizată pentru Institutul Cultural Român în colaborare cu proiectul Muzeul Benzii Desenate, coordonat de Alexandru Ciubotariu.