Interviu Xenia Pamfil

11 zile captivi pe o insulă misterioasă. 
11 capitole abordate în 11 stiluri diferite. 
1 artist incredibil.
Aşa scrie pe coperta 4 a albumului Mishka and the sea devil al autoarei Xenia Pamfil apărut la editura americană Action Lab şi care descrie foarte frumos şi exact acestă carte incredibilă.

- Spune-ne mai mult despre acest proiect cu totul și cu totul special. Cum s-a născut?

Proiectul s-a născut acum aproximativ 6 ani când schițam niște personaje care mi s-au părut drăguțe, o fetiță și o pisică cu un ochi acoperit. M-am atașat de ele și am început să conturez mici episoade care au fost publicate în reviste sau au participat la concursuri. Apoi am realizat că aș putea face o poveste frumoasă cu aceste personaje și am început să gândesc cartea pas cu pas. Ideea cu stilurile diferite a apărut în timp ce răsfoiam o revistă colectivă. Îmi plăcea enorm de mult faptul că fiecare stil are ceva al lui, personal, fresh, de care nu mă plictiseam ori de câte ori răsfoiam cartea. Din clipa aia mi-am dorit să fac o carte asemănătoare și pentru că nu aveam puterea să strâng atâția artiști am decis să fac eu o carte care să conțină stiluri diferite. Imediat mi-am dat seamă că e o idee nebunească, dar persoanele apropiate m-au încurajat și încet încet am început să văd acest proiect ca pe o adevărată provocare și un mod de a evolua ca artist.

- Ne poți vorbi un pic despre tehnica abordată în album care se compune din 11 capitole desenate în 11 stiluri diferite, dar care reușește să păstreze unitatea albumului?

În mare parte am folosit tehnică digitală dar am și câteva episoade în care conturul e făcut tradițional. Am abordat mai mult digitalul pentru că îmi era mai ușor să îmi mut locul de muncă de colo colo, în funcție de ce alte priorități aveam. Am făcut mult research încercând să găsesc stiluri noi și cât mai variate dar care să mă și motiveze și să mă inspire. Urmăream zilnic pe net ce a mai apărut nou de la artiștii preferați și căutam informații noi menținându-mi astfel o viziune cât mai fresh.

- Albumul a fost lansat la ComicCon New York. Cum a fost experiența?

A fost o experiență explozivă și foarte intensă, consumată într-un timp foarte scurt... Momentul în care mi-am văzut cartea tipărită la standul Action Lab este de neuitat. A reprezentat concretizarea unui proiect personal și asta e foarte important pentru mine ca artist. Am stat acolo 5 zile în care am intrat în contact cu mediul și stilul de viață american. Comic Con-ul e ceva nebunesc! Nu am cuvinte să descriu fanatismul și pasiunea lor pentru eroii de bandă desenată. Am avut șansa, acolo, să-mi întâlnesc idolii și am simțit cât de fantastic poate fi atunci când e apreciată muncă depusă de artiști de către publicul larg.- Ne bucurăm mult pentru acesta reușită și vrem să te bucuri de ea, dar trebuie să te întreb ce urmează?

Vă mulțumesc. Deocamdată aș vrea să strâng într-o publicație cele mai drăguțe strip-uri cu Papoi și mi-am propus să fac asta până anul viitor, sper tare mult să și reușesc cu toate că timpul e destul de limitat. După asta... nu știu exact ce va urmă, încă încerc să-mi revin după halucinantă experiență
:)

Vă puteţi delecta cu aventurile lui Papoi săptămânal pe webcomics.ro şi puteţi admira, încă, planşele Xiu and Papoi, something epic în expoziţia Arta Benzii Desenate de la Biblioteca Naţională a României.