Maria Surducan despre Karel Liman#arhitectDe obicei în acest spațiu virtual mă limitez la promovarea unor evenimente legate de banda desenată. Totuși din când în când încerc, dacă mi se permite, să mă opresc asupra unor proiecte care merită evidențiate. În ultima vreme mi-a atras atenția, și nu numai mie, colecția "Relaţii ceho-române în bandă desenată”. Au apărut până acum Mickey pe Dunăre de Cristian Dârstar, Aripi de oțel de Adrian Barbu, cu varianta în engleză Wing of steel, Karel Liman#arhitect de Maria Surducan și Dolky-n trei straie de Petra Dobruská și Ileana Surducan.
Fiind prezent la rubrica Recomdare MBD am adresat câteva întrebări Mariei despre acest album al său:

MBD: Este un proiect oarecum dificil pentru că trebuie să păstreze și să ilustreze fapte, date și personaje reale. Personal cred că te-ai achitat foarte bine de aceste îndatoriri, ba mai mult ai reușit să creezi unul din cele mai bune romane grafice de la noi din țară. Spune-ne cum ai lucrat?
MS: Am petrecut cam… 60% din timp cu documentarea, scrierea scenariului şi realizarea storyboardul. A fost de asemenea primul proiect în care trebuia să explic şi altora ce fac - în timp ce lucram - ceea ce a dus la o abordare mai riguroasă a etapelor de lucru. Mare parte din documentare am desprins-o din monografia Karel Zdenek Líman. Arhitectul ceh al Casei Regale a României, publicata la Igloo. M-am folosit şi de jurnalele lui Líman, transcrise de nepotul său. Informaţia extrasă din aceste surse a trebuit prelucrată, şi am căutat o formă de prezentare adecvată, o poveste care să justifice alegerea benzii desenate ca mijloc de expresie. Problema cea mai mare a fost regizarea unei naraţiuni care să valorifice bogăţia vizuală a proiectelor lui Karel Líman - în romanul grafic sunt prezentate Peleşul, Pelişorul şi Branul - îmbinându-le cu o prezentare a vieţii discrete, singuratice şi uneori triste a arhitectului. Totul pe funadalul goanei după interesant, o meteahnă dobândită de pe site-urile de socializare, unde totul trebuie să se subordoneze regulilor entertainment-ului efemer. Această opoziţie, între creatorul de la 1900, rămas mereu în umbra operei, şi creatorul de "postări pe facebook" al secolului XI, mereu la vânătoare de puncte virtuale, devine unul dintre punctele centrale ale cărţii. Ioana, personaj-avatar al cititorului, vizitează castelele, fotografiază şi postează pe net, încercând în tot acest timp să reconstituie, din frânturi de informaţie, jurnale şi fotografii, o ipotetică pagină de profil a arhitectului. Unde o duce acastă căutare, rămâne de văzut/de descoperit din paginile cărţii. MBD: Legat de tehnica în care este lucrat acest album ce ne poți spune?
MS: Tehnica e cât se poate de tradiţională, tuş pe hârtie. M-am slujit de o pensulă japoneză cu rezervor, pe care nu o mai folosisem niciodată, dar care s-a dovedit foarte ergonomică în contextul unei accidentări (aviz amatorilor: pauzele lungi şi dese - cheia marilor succese, şi mai ales cheia evitării tendinitei).
MBD: Ce așteptări ai de la astfel de album după ce el ajunge "pe piață"? Ce așteptări ai în general de la un album de-al tău?
MS: Sunt perfect conştientă că arta nu funcţionează pe deplin ca un limbaj, că presupune erori de decodare şi că, la urma urmelor, a pune întrebări este mai important decât a răspunde. Cred ca sunt curioasă dacă soluţiile propuse de mine funcţionează. Banda desenată a fost o revelaţie târzie, o citeam din copilărie, dar nu mi-am luat în serios postura de creator decât prin 2011. Şi asta înseamnă că încerc mereu să descifrez codurile, structura pe care se clădeşte naraţiunea, şi trăiesc cu emoţia că demersul s-ar putea să eşueze. Nu am în minte un public bine definit ci caut mai degrabă unui numitor comun al gândirii umane, dincolo de vârstă. Aşa ca sunt mereu surpinsă de cititori, de interpretările şi descoperirile lor.

Proiectul a luat naştere din iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti în încercarea sa de a prezenta într-o formă netradiţională relaţiile în mod tradiţional bune dintre Republica Cehă şi România. Colecția este publicată de editura Jumătatea plină şi sprijinită de CEZ România.