Scurt interviu cu Alexandru Popa

Numărul 3 al revistei Abația a apărut de curând pe piață. Acest număr a fost mai bogat regăsind în el o scurtă bandă desenată de Alexandru Popa dar și o povestire de Viorel Pîrligras.
Cu acestă ocazie am adresat câteva întrebări artistului Alexandru Popa:


1. O surpriză plăcută a fost să descoperim povestea ta de 4 planșe din numărul 3 al revistei Abația. Ne poți spune mai multe desprea ea și despre cum s-a concretizat colaborarea cu editorii?
R1.  Urmărind evoluția revistei Abația, am fost destul de intrigat de poveste și foarte impresionat de creatorii acesteia pentru lansarea pe piață românească a unui titlu original și fără să mai stau pe gânduri am luat legătură cu ei în speranța unei colaborări de lungă durată.
În aceeași zi am fost contactat de Bogdan Ciocănea cu care am început să discutăm care va fi rolul meu în acest proiect. De asemenea am fost contactat de Manuel Enache co-fondator al revistei. După o scurtă evaluare a portofoliuliu și discuții legate de scenariu m-am pus pe muncă imediat. A se vedea rezultatul din numărul 3 al revistei în discuție.
Deocamdată ceea ce realizez nu face parte din povestea principală - ci o incursiune în universul acesteia - ca să îi ajute pe cititorii care nu au avut ocazia să citească romanele după care s-a adaptat seria de bd.

2. Ai debutat în prozinul coordonat de Marian Mirescu Ah,BD! în anul 2002 cu Legenda Arkoryei. Ce s-a mai întâmplat de atunci?
R2. Legenda Arkoryei a fost (și încă este) un proiect personal. În 2002 când mă pregăteam pentru admiterea la facultatea de arte am hotărât să ridic puțin ștafeta mapelor în prezentare aducând un plus - banda desenată. în primul semestru un coleg breaslă din Craiova mi-a făcut introducerea cu Marian Mirescu, care la rândul lui mi-a propus participarea în prozin.
Asta  a fost un prilej excelent să îmi expun talentul. La scurt timp după ce Arkorya mi-s fost publicată am fost înștiințat (să zic așa) cum că am fost premiat cu "trofeul Sandu Florea pentru debut în BD".
Am primit și staueta. După terminarea facultății am făcut ceea ce se obișnuiește-am căutat de lucru în orice domeniu ce are legătură cu arta digitală și banda desenată.
Am ajuns la multe colaborări cu persoane și firme până când alături de maestrul Adrian Barbu am fost propus să particip la un salon BD în Leskovac, Serbia. Normal că nu se poate rata asemenea ocazie mai ales că aveam ocazia să cunosc alți artiști bd mari - MARI ce lucrează pentru edituri renumite internaționale - Soleil fiind una din acestea. Eh cu această ocazie m-am hotărât să refac partea vizuală a Arkoryei cu un ton mult mai matur. De atunci mi-am continuat munca (acea muncă ce ne ajută la cheltuilei :))  )  ca să îmi pot permite achiziționarea de scule mai bune pentru lucru. Un lucru interesant a fost colaborarea cu studioul de creație Deveo Media cu care am avut de ne uitat plăcere și experiență de a particia la ComicCon în Chicago. Acolo am avut ONOAREA să stau de vorbă cu legende - Neal Adams, Adam Hughes și cu cel care mi-a deschis apetitul nebun pentru desen/bd-Mark Silveștri. Reîntoarcerea în țară a fost una destul de stresantă deoarece aveam un bagaj cu 20 kg. de albume bd, artbookuri și reviste. Puteam să îmi cumpăr orice de la ComicCon, dar acele cărți nu erau ușor de găsit, mai ales la noi, așa că am investit enorm în acestea. Și nu regret nimic.

3. Ce planuri/proiecte ai pentru viitorul imediat?
R3. În 2014 mi-am propus să particip și la ComcConul românesc - EECC pe scurt, unde am sperat să prind un loc în echipă HAC. Eh n-a fost să fie, dar asta nu m-a afectat și m-a ambiționat și mai tare -lucru care a dus la - punctul 1.
Pe lângă colaborarea cu Abația, am în proiect Arkorya și încă un priect SF ce vreau să le materializez în romane grafice. E mult de lucru, dar pe măsură ce avansez voi face public pașii de lucru.


Mulțumesc foarte mult și îți urez succes în tot ce ți-ai propus.