O noua colectie de banda desenata


De curând Editura Didactica Publishing House, o mai veche cunoștință, a lansat o colecție de bandă desenată. Colecția are patru titluri momentan, traduceri ale unor lucrări din portofolii ale unor edituri importante din Europa: două titluri Micul prințNapoleon și Soliman (desenat de artistul român Cristian Păcurariu). Curios să aflu mai multe, am vorbit cu colectivul redacțional și am primit următoarele lămuri:

Editura Didactica Publishing House a derulat in ultimii ani cateva proiecte care au avut drept obiectiv dezvoltarea interesului copiilor pentru lectura. Avand in vedere ca programa scolara subliniaza ca interesul pentru lectura trebuie cultivat pe parcursul tuturor ciclurilor de invatamant și cunoscand faptul ca abilitatile pentru citit se formeaza de la varsta mica, era normal ca atentia noastra sa se indrepte in aceasta directie. 
Banda desenata constituie un altfel de citit, mai putin dezvoltat in Romania. Este devorata, daca putem spune asa, de copiii din alte tari. Iata de ce, in ultimii ani, în revistele noastre am publicat peste 50 de BD-ui de productie autohtona (texte produse de editura si realizare desene Alexandru Ciubotariu!). 
Selectia albumelor recente a avut ca obiectiv  promovarea circulației transnaționale a operelor literare de înaltă calitate din tarile Uniunii Europene și respectiv accesul copiilor din Romania la benzile desenate europene din cadrul unei tari cu idei inovatoare deschizatoare de drumuri si traditie in banda desenata. Distributia acestor carti se va realiza in intreaga tara, iar strategia de promovarea va asigura cunoasterea benzilor desenate europene in randul copiilor din Romania. 
Ultimele aparitii sunt albume preluate de la edituri foarte cunoscute si cu subiecte, credem noi, atractive pentru tineri: Micul print, o serie dezvoltata dupa capodopera lui Antoine de Saint Exupery, precum si din seria Oameni care au scris istoria (Napoleon, Soliman). Am urmarit ca textele sa fie cat mai potrivite pentru varsta careia ne adresam. Consideram ca BD este o modalitate atractiva de invatare a istoriei, fie ea si putin romantata! 
Capacitatea benzilor desenate de a motiva elevii fata de lectura a fost pusa in evidenta inca din 1949, prin experimetele lui Hutchinson. În sondajul sau 74% din cadrele didactice au considerat benzile desenate "utile pentru motivarea elevilor", în timp ce 79% au afirmat ca ele ar fi numai o activitate de divertisment. Avantajul principal al benzilor desenate este faptul că, fiind compuse din imagini si text alaturat, cele doua se sprijina reciproc iar stimulii sunt mai puternici, influentand citirea si intelegerea mai usoara. Citind concomitent imaginea si textul, copiii inteleg mai repede succesiunea evenimentelor, stabilesc relatii de tip cauza-efect, au numeroase prilejuri de citire expresiva (exclamatii, onomatopee etc).
Conform PISA 2012, țara noastră se afla abia pe locul 45 din 65 de țări la capitolul lectura. Consideram ca benzile desenate pot fi un pas intermediar in trezirea interesului copiilor pentru citit si lectura si unul din obiectivele noastre este acela de a promova banda desenata in Romania, inca de la varsta frageda. Ele ii pot atrage spre carte si text literar, mai ales pe cei care nu sunt prea interesati sau pe cei care au incercat, dar, pusi in fata unui text de mai lunga intindere, s-au descurajat.
Publicarea unor albume romanesti de banda desenata este o prioritate a editurii Didactica Publishing House in perioada urmatoare.
Intentia si dorinta noastra este ca sa completam seria Micul print și sa adaugam altele noi, atat din afara cat si dintre cele românești.

Mulțumesc pentru răspuns și aștept să le văd cât mai curând, cel mai probabil la Salonul Internațional de Carte Bookfest care are loc la Romexpo între 1 și 5 iunie.